Sfaturi pentru mamici
Stim cu totii cat de importanta este slujba divina botezului, atat pentru bebelusul – care intra, prin aceasta ceremonie, in randul crestinilor; pentru parintii sai – care isi asuma inceputul vietii intru credinta a celui mic; dar si a nasilor – cei care devin parintii spirituali ai celui mic. In urma ceremoniei de botez, nasii primesc obligatii si raspunderi fata de viata spirituala a finului lor, dobandind un statut aproape egal cu cel al printilor acestuia, care raspund pentru viata sa materiala.
Cum se aleg nasii de botez?
Importanta covarsitoare a acestui eveniment, care necesita o implicare pe masura, poate induce celor implicati o stare accentuata de stres – de aceea este foarte bine sa stii ca totul se poate rezolva extrem de simplu, daca vei respecta anumite etape. Primul pas care trebuie facut, in acest caz, este ca, impreuna cu cel sau cei pe care i-ai ales drept nasi, sa iei legatura cu biserica la care se va oficia ceremonia pentru a stabili cu exactitate data si ora evenimentului.
Pe langa programarea propriu-zisa, preotul care va oficia slujba de botez va discuta cu nasii pentru a se convinge ca acestia sunt buni crestini, botezati la randul lor in credinta ortodoxa. Legea bisericeasca nu se pronunta referitor la numarul nasilor: poate fi unul singur sau se pot alege mai multi nasi . „Nasul trebuie sa fie crestin ortodox si bun credincios, in varsta (adica nu prunc sau copil) si de acelasi sex cu cel ce se boteaza”, spune Liturgica Speciala.
Monahii nu pot fi numiti nasi, deoarece acestia traind in cadrul unei comunitati inchise, nu se vor putea ocupa de viata spirituala a finului lor. Nu poate fi ales nas cel care traieste necununat, are alta credinta sau este ateu. Traditional, nasul copilului poate fi si nasul de cununie al parintilor.
Sfaturi pentru mamici si nasici: organizarea botezului
Daca te-ai hotarat deja si asupra datei la care va avea loc ceremonia de botez, nu iti mai ramane altceva de facut decat sa te apuci de organizarea botezului si a petrecerii care va urma. Ca sa fii sigura ca totul va iesi asa cum trebuie si vei avea timp suficient, ar trebui sa te apuci de treaba cu aproximativ sase luni inainte de eveniment.
Conform traditiei, nasii se vor ocupa de o serie de cumparaturi care se fac in vederea botezului: trusoul de hainute in care acesta va fi imbracat dupa ceremonie (eventual ambalat intr-o cutie speciala, in care vor fi apoi pastrate toate amintirile de la botez), prospop si sapun pentru preot, lumanarea decorata festiv pentru slujba religioasa, sticluta pentru mirul (ulei de masline) care va fi binecuvantat de preot si va fi folosit dupa prima baie de acasa.
Panza de mir (crisma) de culoare alba in care preotul aseaza pruncul inainte de-al pune in bratele nasilor, panglica de botez, o cruciulita sau o iconita care va fi binecuvantata de catre preot si va fi apoi data ca amintire copilului, o sticla cu vin rosu, un prosop gros pentru a sterge copilul si o paturica pentru a-l inveli.
Daca cel mic este fetita, nasii i-ar putea cumpara, drept cadou, cadou o pereche de cercei. Tot nasii vor achita, la biserica, taxa pentru slujba religioasa. In unele zone, nasii mai cumpara mici cruciulite cu fundita roz sau bleu, care vor fi puse in pieptul invitatilor la intrarea in biserica.
Nu uita ca, atunci cand sositi la biserica pentru slujba religioasa, sa ii dai nasului certificatul de nastere al copilului, cartile de identitate ale parintilor si certificatul lor de casatorie. Numai pe baza acestor acte se va putea elibera certificatul de botez al copilului.
In grija parintilor cad hainutele cu care cel mic va fi imbracat pana la ceremonia religioasa, o forfecuta si o cutiuta in care va fi pastrata o suvita de par pe care preotul o va taia, simbolic, de pe crestetul celui mic. De asemenea, se obisnuieste ca si parintii sa faca, la randul lor, un cadou (mai mult sau mai putin simbolic) nasilor. Tot parintii sunt cei care vor cumpara bomboane sau mici prajiturele care vor fi servite invitatilor la biserica, dupa ceremonie.
Cum decurge slujba de botez
Desi parintii copilului nu au un rol activ in cadrul slujbei de botez, este bine ca acestia sa se implice. Mai ales daca nasul sau nasa nu au experienta in relatia cu un copil mic, este bine ca parintii acestuia sa fie in preajma, pentru a da o mana de ajutor la imbracatul si dezbracatul micutului sau la linistirea sa in momentele in care copilul devine agitat si plange. Contrar unor obiceiuri care spun ca mama nu ar trebui sa participe la slujba de botez, reprezentantii bisericii atrag atentia ca acestea sunt doar superstitii si indeamna tinerele mame sa nu tina cont de ele.
Inainte de inceperea botezului, la intrarea in biserica se spun o serie de rugaciuni la care participa atat parintii, cat si nasii. Slujba propriu-zisa se va oficia in fata altarului si va cuprinde rugaciuni, asa numitele „lepadari” ale nasilor, sfintirea apei, dezbracarea copilului si ungerea lui cu untdelemn, scufundarea copilului in agheasma si apoi infasurarea lui in crisma, panza de mir de culoare alba care semnifica curatarea de pacate care a avut loc in apa sfintita din cristelnita. Urmeaza ungerea si apoi stergerea celui mic de mir, inconjurarea mesei de trei ori de catre alaiul format din slujitorii bisericii, noul botezat si nasi, tunderea lui simbolica, urmand ca la final sa aiba loc impartasania.
Conform traditiilor, inainte de botez nasii se adreseaza parintilor cu formula „duc un pagan si aduc un crestin”, iar dupa terminarea ceremoniei religioase inapoiaza copilul parintilor spunand „ti-am luat un pagan si ti-am adus un crestin”.
Dupa botez, nu mai ramane decat ca parintii, nasii si invitatii sa mearga la salonul ca care va avea loc petrecerea de botez. Despre modul in care se organizeaza aceasta, gasiti mai multe amanunte aici!
Obiceiuri dupa botez
A doua zi dupa botez este obiceiul ca nasa sa ii faca celui mic prima baie de dupa ceremonie. Acesta este un ritual in care bebelusului i se ureaza noroc si prosperitate in viata. In apa din cadita acestuia este obiceiul sa se puna panglica de botez, apa sfintita (care sa fie copilul curat ca aceasta), petale de la florile care au decorat lumanarea de botez (ca sa fie frumos copilul), bani si bijuterii (belsug), orez (noroc), o verigheta (noroc in dragoste si sa isi intemeieze o familie), pietre (puternic și rezistent), grâu (sa aiba masa imbelșugata), busuioc si uleiuri parfumate (ca sa miroasa frumos), miere sau zahar (sa fie dulce), un fulg (sa fie usor ca fulgul).
La final, in apa din cadita se spala panza si prosopul in care a fost invelit copilul, iar apa se arunca pe pamant curat, eventual la radacina unui copac. Nasul va unge bebelusul cu mirul de la biserica, iar hainutele pe care acesta le va imbraca dupa baia rituala trebuie sa fie noi si cumparate, de asemenea, de catre nasi. Parintii vor darui nasului un prosop si un sapun, pe care acesta le va folosi dupa baie. In timpul ritualului, lumanarea de botez va sta aprinsa, iar la final se va stinge de tavan sau tocul usii. La sase saptamani nasii merg cu copilul la biserica pentru a fi din nou impartasit.
Lumanarea se pastreaza apoi la loc uscat – este bine sa nu se incovoaie sau sa se rupă. La ceremonia de taiere a motului la baieti sau de rupere a turtei la fete, cand copilasul implineste un an, lumanarea va fi din nou aprinsa, iar nasul va pune lipi parul care va fi taiat peste un banut de argint, folosind picaturi de ceara.
Sfaturi pentru mamici Sfaturi pentru mamici Sfaturi pentru mamici Sfaturi pentru mamici Sfaturi pentru mamici Sfaturi pentru mamici Sfaturi pentru mamici Sfaturi pentru mamici Sfaturi pentru mamici Sfaturi pentru mamici Sfaturi pentru mamici Sfaturi pentru mamici Sfaturi pentru mamici