Ai inceput sa organizezi nunta visurilor tale si ai reusit deja sa depasesti primele obstacole: gasirea nasilor, a datei cununiei civile si a celei religioase, ai optat pentru biserica in care se va desfasura ceremonia religioasa si pentru salonul de nunta in care va avea loc petrecerea. Acum ai de facut o alta alegere: cea referitoare la meniul de nunta.  Evident ca vrei ca acesta sa poarte amprenta stilului tau, dar va fi oare si pe placul invitatilor?

In general, pentru a depasi acest obstacol trebuie sa pornesti de la trei aspecte: sezonul in care vei face nunta, bugetul de care dispui si stilul pe care il vei aborda pentru organizarea petrecerii. Astfel, vei adapta meniul de nunta in functie de anotimpul in care va avea loc petrecerea: un meniu de nunta bogat in grasimi nu este recomandat vara, iar salata de fructe nu e potrivita in ianuarie. Nici capitolul buget nu e de neglijat: trebuie sa tii cont de numarul invitatilor si de cat de mult iti permiti sa platesti pentru un meniu exotic, sa spunem, sau pentru preparate „haute cuisine”. Aspectul suprem il va constitui insa, stilul pe care vrei sa il abordezi si tematica evenimentului: la o nunta la care se respecta traditiile vei alege un meniu romanesc traditional, in timp ce pentru o nunta cu tematica frantuzeasca, spre exemplu, poti putea opta pentru mancaruri rafinate din gastronomia mediteraneeana.

Meniu de nunta: varianta clasica

Daca iti doresti o petrecere de nunta asa cum scrie la carte si nu vrei sa iti sochezi invitatii, vei recurge la modalitatea clasica de organizare: invitatii stau asezati la mese iar pesonalul localului le serveste, pe rand, meniul alcatuit fie in modul traditional, fie inspirat din bucataria contemporana sau din gastronomia internationala.

Impreuna cu specialistii salonului de nunta sau cu maestrii bucatari ai restaurantului, vei alcatui meniul in functie de preferintele tale sau experimentand in functie de propunerile pe care acestia ti le sugereaza, cu grija pentru a pastra bugetul in limitele pe care ti le-ai propus.

In concluzie, meniul clasic este unul fara riscuri, unanim acceptat, invitatii fiind obisnuiti sa fie serviti la masa si sa se bucure, pe parcursul petrecerii, de felurile de mancare aduse, rand dupa rand rand, de personalul amabil. In cazul in care cineva dintre  nuntasi nu agreeaza unul dintre felurile de mancare sau este alergic la unul dintre preparate, ar fi bine sa va informeze pentru a putea schimba, pe cat posibil, preparatul respectiv.

Meniu de nunta: de ce ai alege varianta cu bufet suedez?

Daca esti un pic mai noncornformista, iar invitatii tai la nunta nu au prejudecati, ai putea sa te gandesti sa ii surprinzi – renuntand la clasica insiruire de feluri de mancare si optand pentru un meniu de nunta de tip bufet suedez. Principalul avantaj pentru acest gen de prezentare il constituie faptul ca le poti oferi invitatilor o gama foarte larga de preparate, din care acestia isi pot alege ceea ce le place mai mult, in functie de propriile gusturi. Ii vei multumi in acest fel si pe cei carora le plac mesele imbelsugate, dar si pe cei care prefera gustari mai frugale dar isi doresc preparate mai elaborate.

Astfel, in cadrul bufetului suedez poti oferi atat nenumarate platouri cu gustari calde si reci, aperitive tartinabile, salate, legume cat si feluri clasice de mancare (sarmale, preparate din peste sau diferite tipuri de fripura), cu sau fara garniturile aferente, care se pastreaza calde in recipiente speciale. Asta ca sa nu mai vorbim despre platorile cu dulciuri, fructe sau candy bar – aceasta optiune fiind deja extrem de populara printre cei care isi organizeaza nunta. De asemenea, si bauturile pot fi servite intr-un cadru de tip open bar, in care fiecare invitat vine direct la personalul de la bar si cere bautura pe care si-o doreste sau se serveste singur, de pe mesele pe care este etalata oferta cu sticlele de bauturi. In aceste conditii, fiecare va gasi cu siguranta mai multe feluri preferate de mancare, indiferent de preferintele sale culinare sau de restrictiile alimentare pe care trebuie sa le respecte. In plus, le poti propune invitatilor atat preparate clasice, cat si ceva mai nou, mai diversificat si sofisticat, fara sa iti fie teama ca nu va fi pe placul majoritatii.

Un alt avantaj pe care il poate oferi bufetul suedez consta in costurile mai reduse: nu este vorba atat despre cele legate de cantitatea de mancare, cat despre faptul ca vei avea nevoie de un numar mult mai redus de ospatari care sa se ocupe cu servirea invitatilor. Unul sau doi ospatari pentru fiecare zona de mancare ar trebui sa fie de ajuns!

Iar atmosfera de la nunta va deveni mult mai putin formala, invitatii tai socializand nu doar in pauzele pentru dans ci si in jurul platourilor cu preparate. Mai mult chiar, nu vor mai fi constransi sa amane dansul pentru perioadele de pauza dintre servirea a doua feluri de mancare, ci pot merge oricand pe ring, fara grija ca mancarea se va raci in farfurii!

Singurul lucru pe care va trebui sa il ceri organizatorilor este ca mesele si recipientele cu mancare sa fie organizate intr-un spatiu destul de larg, pentru ca invitatii sa nu se inghesuie atunci cand isi umplu farfuriile, iar platourile sa fie schimbate periodic, astfel incat sa fie tot timpul incarcate si sa ofere suficienta mancare pentru toata lumea.

Meniul de nunta de tip bufet suedez este optiunea noastra pentru o petrecere relaxata, mai putin formala, organizata intre prieteni. Fiecare va manca exact cat vrea si are nevoie, fara sa tina seama de un program fix impus de servirea organizata a felurilor de mancare.

Indiferent ce stil de servire sau de mancare vei alege, recomandarea noastra este sa nu neglijezi etapa in care vei degusta meniul de nunta si vei experimenta modul de prezentare a preparatelor si pe cel de servire. Este bine ca degustarea sa aiba loc cu cateva luni inainte de eveniment, pentru a te asigura din timp ca totul este in regula si pentru a putea schimba ceea ce nu ti s-a parut reusit. Tot atunci vei putea stabili eventualele meniuri speciale (pentru vegetarieni sau pentru cei cu restrictii alimentare) sau pe cele destinate copiilor.

Recommended Posts