Daca ai inceput deja sa faci planificarea pentru viitoarea ta nunta, ai ajuns, cu siguranta, si la capitolul invitatiilor pe care le vei trimite acelora pe care ii vrei aproape de tine in ziua cea mare. Nu uita ca un invitat bine informat este si un invitat fericit!,

Atunci cand vine vorba despre crearea și trimiterea invitatiei tale de nunta, lucrurile nu se rezuma la a lipi un plic si a-l expedia prin posta sau curier. Am rugat expertii in organizare de nunti de la American Ballroom sa analizeze cele mai frecvente greseli de eticheta care pot sa apara referitor la invitatia de nunta si sa ne impartaseasca sfaturile lor, astfel incat invitatiile de nunta pe care le vei trimite oaspetilor tai sa fie perfecte.

Invitatia de nunta contine o ora gresita pentru ceremonie

Ai mare grija referitor la ora de incepere a ceremoniei pe care o vei trece pe invitatiile ce le vei trimite prietenilor si rudelor. Vrei sa ai siguranta ca nimeni dintre invitati nu o sa intarzie la ceremonie si te-ar tenta sa te “joci” un pic cu ora de incepere pe care o treci pe invitatia de nunta? Sfatul specialistilor: mai bine nu! Toata lumea stie ca trebuie sa se prezinte la timp pentru o ceremonie de nunta. Daca intentionezi sa planifici ceremonia la ora 15:00, spre exemplu, asteapta-te ca oaspetii sa soseasca intre 14:30 si 14:45 si sa isi ocupe locurile cel tarziu la 15:15. Daca, spre exemplu, vrei scrie in invitatia de nunta ca  ceremonia va începe la ora 14:45, invitatii vor ajunge mai aproape de ora 14:00 si vor astepta aproape o ora pentru a participa la ceremonie.

Invitatia de nunta nu contine toate informatiile necesare

Un invitat bine informat este un invitat fericit, asa ca este foarte bine sa te asiguri ca ai trecut pe invitatia de nunta toate informatiile de care au nevoie oaspetii tai. Noteaza corect data, locul, ora la care are loc ceremonia din biserica si cea de la primarie, dar si adresa salonului unde se organizeaza receptia de nunta. Dacă evenimentul va avea loc intr-o locatie alaturata ceremoniei religioase, vei anunta invitatii ca nu trebuie sa plece nicaieri in alta parte.

Daca petrecerea de nunta se organizeaza intr-un ballroom, vei specifica pe invitatia de nunta unde este situat aceasta sau, mai formal, vei include in invitatia de nunta un card de receptie cu ora, locul exact al petrecerii si instructiunile de localizare pentru salonul de nunta. Pe cardul respectiv mai poti include informatii despre localul respectiv si un link catre site-ul acestuia. Nu uita sa specifici in invitatia de nunta daca invitatii au nevoie de o tinuta speciala pentru evenimentul la care vor participa.

Invitatia de nunta a fost trimisa prea tarziu

Cand anume e mai bine sa trimiti invitatiile de nunta? Daca le trimiti prea devreme, invitatii pot sa le rataceasca sau sa uite de ele. Daca le trimiti prea tarziu, nu mai au timp sa faca pregatirile necesare sau pot avea ziua ocupata cu alt eveniment. Solutia ne-o dau specialistii American Ballroom: dupa ce ai fixat data nuntii, numara inapoi intre opt si zece saptamani iar, in acest interval, poti trimite oaspetilor invitatiile de nunta.

Invitatii vor avea suficient timp pentru a se decide daca vor lua parte la ceremonie, pentru a iti confirma participarea si a-si face toate pregatirile pentru eveniment. Ai organizat nunta intr-o alta localitate iar majoritatea invitatilor vor trebui sa se deplaseze pana acolo? Ia-ti atunci o rezerva de 12 saptamani pentru ca oaspetii tai sa poata face toate rezervarile pentru calatorie.

Invitatia de nunta nu cuprinde instructiuni de confirmare

Solutia pentru a preintampina aceasta greseala e simpla: nu uita ca, pe invitatia de nunta, sa treci si data pana la care invitatii pot confirma participarea la eveniment. Ziua pana la care acestia iti pot scrie sau telefona ar trebui fixata pentru o data stabilita cu cel putin trei saptamani inainte de nunta, astfel incat sa le poti oferi organizatorului si celor de la ballroom un numar cat mai exact de invitati.

Bineinteles, pe invitatie ar trebui precizat si modul in care doresti sa ti se confirme participarea: specifica clar o adresa de e-mail sau un numar de telefon sau, daca vrei sa ti se confirme in scris, include alaturi de invitatia de nunta si un plic pre-adresat. In acest caz, asigura-te ca pe plic este trecuta adresa ta exacta si ca acesta are lipit si timbrul necesar pentru ca scrisoarea sa ajunga la tine. Nu ii pune pe invitati in situatia de a-si cumpara singuri timbrul: cel mai probabil, vor lasa aceasta pe ultimul moment si risti ca raspunsul sa nu soseasca la timp sau, si mai rau, sa nu vina deloc!

Invitatia de nunta nu a ajuns la cel caruia ii este adresata

Nume de familie precum Ionescu sau Popescu sunt extrem de comune. Ce se intampla daca invitatia este adresata „familiei Ionescu”, iar pe lista ta de oaspeti sunt trei familii cu acest nume? Pentru a evita astfel de situatii, cel mai bine este ca, pe plic, sa treci o formulare exacta, “familiei Petre Ionescu”. Dar daca familia respectiva este formata din cinci membri, iar tu nu doresti sa ii inviti pe toti? Solutia ar fi o adresare de genul “domnul si doamna Petre Ionescu” sau, dupa caz,  “domnul si doamna Petre Ionescu, impreuna cu copiii Maria, Ana si Vlad”, care este extrem de clara si nu lasa loc la interpretari.

 

Daca, in schimb, trimiti invitatia catre o persoana necasatorita, dar care crezi ca ar putea veni cu prietenul/prietena, specifica acest lucru pe plic. Cuplurilor care nu locuiesc impreuna le vei trimite totdeauna doua invitatii separate, cu numele fiecaruia pe plic.

 

Recommended Posts